till 4 pers
knappt ett kilo hel sill, rensad och klar
1 ägg
3 msk dijonsenap
1 tsk socker
2 dl vispgrädde
1½ dl grovt rågmjöl
½ dl ströbröd
kallpressad rapsolja
smör
salt
peppar
Gurkyoghurt
1 liten gurka2 msk ättiksprit
4 msk socker
6 msk kallt vatten
1 dl hackad persilja
2 dl turkisk yoghurt
1 krm salt
1 krm peppar
Potatissallad
400 g färskpotatis250 g knippmorötter
8 rädisor
1 liten rödlök
3 salladslökar
1/2 dl olja
3 msk färkpressad citronjuice
1 påse babyspenat
salt och peppar
Gör så här
- Vispa ihop ägg, senap, socker och vispgrädde. Lägg sillen i marinaden och vänd runt så att den täcks av smeten. Låt stå övertäckt i kylen 3 timmar.
- Gurkyoghurt: Dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i mindre stavar. Blanda ättika, socker och vatten med salt och peppar. Vispa runt tills sockret har lösts upp. Blanda med gurkan. Ställ i kylen fram till servering.
- Potatissallad: Koka potatisen mjuk. Skala och skär morötterna i 2-3 cm bitar. Koka morötterna mjuka. Skär rädisorna i tunna skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Strimla salladslöken.
- Blanda potatis och morötter med olja. Smaka av med citronjuice. Krydda med salt och peppar. Blanda i rädisor, rödlök, salladslök och spenat strax före servering.
- Häll av gurkan. Blanda med persilja och matyoghurt. Ta upp sillen ur marinaden och låt rinna av.
- Blanda rågmjöl och ströbröd. Vänd sillen i blandningen. Stek sillen i omgångar i smör i en stekpanna, 2-3 minuter per sida, den ska få en knaprig yta.
- Salta och peppra under stekningen. Servera genast med potatissallad och gurkyoghurt.
Recept stulet direkt från boken, och finns även på ICA.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar