onsdag 20 juli 2011

Macadamikakor med vit choklad

Okej, den här kakan ser väl inte mycket ut för världen, men det här bara MÅSTE ni prova. Flera av våra kunder har häpnat och sagt "det här måste vara den godaste småkakan i världen". Men så vann den också SM i småkakor, när tidningen Land ordnade tävling. Lite dyrt blir det med Macadamianötter men kakan är lättbakad och VÄL värd varenda öre.


Cirka 24 stycken

Ingredienser:

2 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
2 msk sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade macadamianötter, gärna salta
50 g vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker, smör och sirap poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner det i sockerblandningen.
Hacka macadamianötterna och den vita chokladen grovt för hand. Rör ner bitarna i smeten.
Ta hjälp av ett matskedsmått när du ska mäta hur stora kakorna ska bli. Fyll ett mått strax över kanten. Tryck inte för mycket och för hårt i matskedsmåttet för då kan det vara svårt att få ut dem. Det blir ungefär 12 kakor per plåt. Lämna lite utrymme mellan varje kaka eftersom de fl yter ut lite grann.
Klicka ut kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i 5–6 minuter i en vanlig ugn eller 4 minuter i en varmluftsugn. Kakorna ska få en väldigt svag brun färg i kanterna, då är de klara.
Flytta över kakorna till ett galler direkt när de är klara. Då blir de sega och frasiga. Var försiktig för de är väldigt mjuka när de kommit ut från ugnen. Låt svalna.

1 kommentar: