onsdag 7 juli 2010

Salami-briemacka med honungsglaze

Jag fick boken ”smakfullt med kaffe” som en gåva från DC på www.koppa.se. I kokboken finns ett enkelt recept som snabbt blivit en favorit. Jag har faktiskt bloggat om det en gång förrut, men det här är så bra att jag måste göra det igen. Som vanligt har jag gjort vissa egna små förändringar/förbättringar.

Salami- Briemacka
Du behöver:
Några tjocka skivor av ljust bröd, tex grekiskt lantbröd, ett ljust surdegsbröd eller ciabatta
Salami ( gärna pepparsalami)
En mogen Brie ( låt den ligga framme några timmar i rumstemperatur så blir den mjuk o go)
Smör
Peppar
(Timjan)

Sätt igång ugnen på 225 grader. Bred brödet med smör och lägg på en plåt eller i ugnssäker form. Täck bröden med någon skiva salami och därefter några rejäla skivor brie. Toppa med ett par tag med pepparkvarnen och eventuellt lite torkad timjan. Grädda i ugnen i ca 15 min, gärna med grilleffekt de sista minutrarna. Brien ska smälta och bli lätt gyllenbrun.

Nu till det som gör hela rätten:
Glaze
2 msk grovkornig stark senap
2 msk flytande honung
1 dl god olja ( raps eller oliv är en smaksak, jag kör 50/50)
½ dl vatten
Salt och peppar

Blanda senap och honung i en ganska stor skål. Häll sedan i olja och vatten växelvis i en tunn stråle, medans du vispar som bara den. Glazen ska liksom ”gå ihop sig” och bli lite trögflytande. Smaka av med salt och peppar.

Servera mackan med en god sallad, gärna med vattenmelon och cocktailtomater i. Häll glazen över såväl mackan som salladen och ät med god aptit. Varsågod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar