torsdag 6 maj 2010

Ett ovanligt saftigt bröd

När jag har tvätttid, brukar jag passa på att baka. Det stämmer liksom bra överens med tiderna att baka bröd mellan tvättningarna. Tvätta, sätta deg, jäsa, torktummla, baka ut, tvätta mer och baka ut om vartannat. För ovanlighetens skull bakade jag med jäst den här gången! Lite surdeg fick dock åka ner, främst för smakens skull. Genom att skålla gryn eller kross, kvällen innan får man saftiga goda bröd.

Kvällen innan:
2 dl vetemjöl
drygt 1 dl vatten
3 msk surdeg (eller 5 g jäst)

drygt ½ dl havrekross
drygt ½ dl 4-kornskross
1 dl havregryn
3 dl vatten

Blanda mjöl och vatten med surdeg eller jäst i en skål, och täck med plastfolie. Låt stå under natten.
Blanda krosset, med havregryn och vatten i en kastrull. Låt koka ett par minuter och låt sen stå och svälla i kastrullen under natten ( i rumstemperatur).

Dag 2 på morgonen.
De två blandningarna från kvällen innan
20 g jäst
2 dl vatten
1 msk honung
ca 10 dl vetemjöl special
½ - 1 msk salt

Blanda allt utom salt i hushållsmaskinen, och kör i 10 minuter till degen är spänstig och fin. Tillsätt mjölet lite eftersom så degen blir lagom kladdig( Det beror lite på hur blöt gröten från kvällen innan är).
Tillsätt saltet och kör 1 minut till.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Baka ut till bröd och låt jäsa igen, ca 30 min.
Börja grädda i 250-275 grader. Sänk efter 8 minuter till 200 och grädda i runt 30 minuter till, till brödet låter ihåligt när du knackar på det.

Idag fick det bli korvmacka och jordgubbskräm till middag. Nybakt bröd ÄR ju så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar