torsdag 13 maj 2010

Jordärtskockssoppa med kantarellfräs

Gottelli gott gott....Även om jag är student, måste man ibland lyxa till det med god mat. Livet är för kort för att äta äcklig mat. Så får det kosta några ören mer....
1 gul lök
5 medelstora jordärtskockor
1 potatis
2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
3-4 dl vatten
1½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar

kantareller
några skivor bacon ( eller soltorkade tomater om man är veggie)
1 äpple

Skala och hacka löken. Fräs i en kastrull i lite olja. Skala jordärtskockor och potatis och skär i mindre bitar. Tillsätt i kastrullen och låt fräsa med ett par minuter. Ha sen i vinet och därefter vatten och buljongtärning. Låt koka mjukt, och mixa sen slätt. Tillsätt grädden och eventuellt mer vatten, om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer syra, har du i ytterligare lite nytt vin.

Stek kantareller och grovhackat bacon i stekjärn. Skala under tiden ett äpple och tärna. Låt steka med i någon minut så de mjuknar en aning. Kör man veggie skippar man baconet och tillsätter ett par soltorkade tomater samtidigt som äpplet. Toppa soppan med kantarellfräset.


Jag serverade min soppa med bruschetta gjord på vitlöksgnuggat bröd, hackade tomater blandade med färsk basilika och toppat med parmesan.

1 kommentar:

  1. fy fasiken vad gott det lät, det ska jag laga när jag kommer hem till oslo!! tjingeling från paris

    SvaraRadera