måndag 16 augusti 2010

Skånska smultronställen

Det är så praktiskt att bo i Skåne om somrarna För här kan man turista rundor i oändligheten och upptäcka nya smultronställen, år efter år. Jag och min mamma är duktiga på endagsutflykter. Ofta har vi ett visst utsatt mål, men slinker in på diverse cafen, gårdsbutiker, loppisar osv på vägen.

Igår var vi och besökte det ljuvliga stället "café Lillaro" strax utanför Vejbystrand i Skånes nordvästra hörn. Ett gammalt hus, som ser ganska igenväxt ut från den passerande landsvägen visar sig vara ett riktigt guldkorn till fik. I ett gammalt uthus ( mor'en och jag gissade att det varit en gammal smedja) har Eva och Palle renoverat och byggt ett finfint fik och butik som går i kitschig stil. Trädgården är lummig med flera små rum där man kan sitta och njuta av sitt kaffe. Utbudet är inte så stort, absolut inte för litet, utan bara helt lagom litet, men kakorna känns genuina och verkligen hembakta. Eller som Eva själv skrivit på en skylt: " vi bakar med kärlek". Det märktes. Jag åt den mumsigaste krusbärs och marängpajen. Förutom kakor, säljs lite diverse kitschiga prylar och framförallt kläder från Evas egna märke Peleka.
Tyvärr glömdes kameran hemma så det blidde inga bilder från Lillaro. Däremot fick jag med mig en finfin vas i gulrökigt glas med mig hem. Åk dit! Och besök deras hemsida www.lillaro.nu.

3 kommentarer:

  1. Det låter som ett fint tips! Jag och Jöjje var på Ebbas i lördags och hoppades på att träffa dig, men vi fick hålla till godo med brorsan!

    Men... de där gigantiska Ebbastylekakorna börjar kännas lite passé. Man är jättesugen och alldeles för hagalen för att dela på en på två personer. Istället tar man en blåbärspaj (som fick en heltäckande kladdig driva av vaniljvisp över sig) och en bit sachertårta. Och sen mår man riktigt illa trots att man lämnar de sista bitarna på tallriken... och sen dröjer det ett år tills man glömt och går dit igen.

    Här kan du göra en insats! Lite mindre och lite godare bakverk, gärna med naturliga dekorationer istället för gelatingodis!

    Kram, Ann

    SvaraRadera
  2. Ja jag hörde av brorsan att ni varit där. Jag hade fullt upp med köksstädningen och missade er. Synd!

    Jag personligen kan hålla med om att vissa kakor är lite onödigt stora, men Ebba och Henrik själva har mottot " ju mer desto bättre" så kakorna kommer nog fortsätta vara vulgo-stora framöver med. Synd tycker kanske ni, kul tycker många andra. Smaken är ju som bekant som baken.

    Kan dock trösta dig med att den dagen då jag startar eget kommer kakorna vara betydligt mer "lagom" i storlek, och pyntade med ätliga blommor och färska bär istället. DÅ är du hjärtligt välkommen :P

    SvaraRadera
  3. DÅ ska jag bli stammis hos dej!

    SvaraRadera