måndag 22 november 2010

Extraknäcker som godisbagare

Extraknäck...knäck.. fattar ni? Ok, den var dålig. I alla fall... igår fick vi ett ryck och kokade tre sorters knäck. Vi gjorde en grundsats som vi delade i tre och smaksatte på tre olika sätt. Klassisk knäck, chokladknäck och kokosknäck.

Grundsats:
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Koka upp ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till 122 grader. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet då och då, till du når lagom konsistens. (Kulprovet går ut på att du droppar ett par droppar smet i ett glas med kallt, kallt vatten. När smeten bildar små fasta pärlor som du kan rulla i handen, är knäcken färdig). Rör hela tiden så att det inte bränner vid. När knäcken är färdig tar du av den och smaksätter med nötter och annat gott. Våra tre varianter var
Klassiska knäck: smaksatta med 2 msk finhackad mandel
Chokladknäck: smaksatt med 1 tsk kakao och hackad mandel
Kokosknäck: smaksatt med 3 msk kokosflingor

Sen gäller det att vara lite flink och hälla upp i formar lite snabbt, för smeten blir ganska snabbt seg. Ett bra tips är att smörja in en plåt med ett par droppar matolja och sen ställa pappersformarna på. Oljan gör att formarna sugs fast i plåten, och inte tippar så lätt när man häller. Förvara knäcken kallt ( eller ät upp dem med detsamma :P)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar