måndag 14 november 2011

En cullinarisk resa genom Prag

En av höjdpunkterna med att resa, förutom att se nya miljöer, är ju att möta en ny matkultur. Att äta sig in i ett nytt land är ju superspännande!
Vi var förvisso i bara i Prag i fyra dagar, men vi hann äta en hel del för det.
Första lunchen gick jag "all in" och åt något riktigt lokalt. Gulasch med dumplings. Köttet var gott, dvs alla fem pyttesmå bitarna. Resten var bara sås, och det där med dumplings är inte riktigt min cup of tea. Svampigt, degigt bröd med massor av fett... Njae...
I Prag går mycket av arkitektur och inredning i Jugend. Som på anrika "café Europa" där vi fikade första eftermiddagen. Det är något visst att sitta under kristallkronor och serveras av flugprydda servitörer när man sippar sitt kaffe.
Första kvällen hittade vi en riktig dunderrestaurang "no stress café".
Jag åt superdupergott lamm med polenta och stekta grönsaker. Det bästa är att det inte är särskilt dyrt heller. För fem personer, som drack vars en fördrink ( öl, och mojitos) , åt vars en varmrätt ( lamm, anka eller annat kött) och drack en flaska vin betalade vi en dryg 1000-lapp och då var det ändå en riktigt fin restaurang.

Vi hann med en guidad tur på Slatopramenfabriken. Rundturen avslutades med en ölprovning.
De hade ett ofiltrerat öl, som bara säljs på fat."Nefiltrety" hette det, och var grymt gott. Fruktigt med toner av äpple. Riktigt smaskigt.
Anka visade sig vara något av en nationalrätt. Detta ankbröst åt jag på en restaurang som dessutom hette något i stil med "ankans fot". Det serverades i en sås av aprikos och mandel samt med stekt potatis. God smak, men just den här ankan var lite seg.
Vi lunchade på kubistiska caféet, på cêpes och sallader.
Och jag var ju bara tvungen att prova en apfelstrudel. Mmmmm.
Under kubistiska caféet fanns ett kubism-museum och en kubist-shop där de sålde de här GALET snygga kopparna och kannorna. Synd att man inte är miljonär, eller iaf tusenär.
Ett besök på trevånings "Hard Rock Café" hann vi ju också med. En California Burger fick det bli för mig. Fet och god, men på tok för stor. Men jag har ju som bekant ingen karaktär och var tvungen att äta upp rubbet. Lätt illamående efteråt. Men det vaaaar ju så gott.

Frukosten på vårt femstjärniga hotell gick inte heller av för hackor. Mycket gott bröd, färska frukter och ljuvligt goda små croissanter.

Och självklart fanns det ett stort fat med kakor varje morgon. Jag var ju tvungen att iaf SMAKA på ett par sorter varje dag. De här små bullarna med vallmofrös-fyllning var riktigt smaskiga. Vet inte exakt vad de innehöll, men de smakade nästan som mandelmassa, och jag är ganska säker på att de var kryddade med kardemumma. Någon som vet vad de heter?
På torget kunde man köpa ost i alla möjliga färger. Den gröna är kryddad med wasabi ( alltså ingefära) och den röda med tomat. Häftiga kontraster.
Sista lunchen åt vi på torget. Vi var ju tvungna att äta de groteskt stora korvarna som alla Pragbor mumsade runt på, dygnet runt. Det här är alltså nästan en falukorv, som ligger i en hel baguette. Korven var ganska grovmald och lagom kryddad (inte alls het) , men tyvärr fanns det ganska stora fettknutor i den. Men det var kul att prova!Och mycket mat för 20 kronor.

Och sen så flög vi hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar