söndag 13 november 2011

Det stora eldprovet

Den här veckan har verkligen varit lite speciell. Nu i Lördags hade vi nämligen det stora eldprovet: 2-rätters catering för 197 personer. Och det är väl ingen omöjlighet i sig. Men när man dessutom ska hålla ordinarie öppet, med lunch 5 dar i veckan, och dessutom hade en trerätters gåsamiddags-90-års-kalas i torsdags, så krävs det god planering för att få tiden att räcka till. Och även om man planerar veckor i förväg så blir det att man står och bakar cheesecake och steker kyckling halvvägs in på natten. Men allt gick superbra, och vi kan knappast klaga på något. Även om vi lärde oss en hel del om vad vi kan göra bättre till nästa gång. Det är ju det som är det roligaste med sådanna här utmaningar.
Vi dukade långa buffébord, med sex tagningar för att få allt att flyta så bra som möjligt. Pyntet gick i höstlila och bestod av ljung och fina grönsaker. Och ljus såklart.
Till förrätt bjöds det på pepparrotscheesecake med varmrökt lax och liten sallad. Det tog över en timme för 4 personer att bara montera förrätten på tallrikarna. Och assietterna stod på alla lediga ytor som var tillgängliga. Här syns en knapp fjärdedel.
Till varmrätt blev det gående bord (tack och lov!) med klassisk mårtensmiddag, fast med kyckling.
Råkostsallad på vitkål, rödkål, morot, rödbeta och vinteräpple samt ättiksdressing
Vanlig klassisk sallad/gurka/tomat-sallad
Kyckling som ugnsbakats med äpple, persilja och sviskon serverat med inkokta äpplen med gelé
Kokt potatis
Mustig gräddsås kokad på stekskyn och hemgjord kycklingbuljong
Nejlikekokt rödkål
Brysselkål som karameliserats med lite farinsocker och stekts med bacon
Äppelmos med bitar i
samt röd vinbärsgelé

Av alla dessa komponenter var det absolut svåraste, och det som vi oroat oss mest för under veckan, att koka potatis. Det låter kanske konstigt med tanke på att det är ganska enkelt i vanliga fall. MEN i det något primitiva köket fanns bara två vanliga spisar. Och att koka 40 kilo potatis på 8 plattor är inte det lättaste. Den måste ju dessutom serveras ångande nykokt, för att vara varm, och inte bli tråkig och seg. Dessutom så gick säkringarna så vi fick arbeta i mörker i en kvart eller så. Men med hjälp av diverse vattenkokare och genom att skölja den okokta potatisen i varmvatten för att få den i kok så snabbt som möjligt, så löste det sig ändå till sist.

Och folk verkade så nöjda. Tror att säkert 50 pers kom fram efteråt och tackade för maten. Det värmer. Och nu vet vi att vi kan, så nu känns ju alla "små" cateringar på 50-100 pers som rena barnleken.

Men utan hjälp från nära och kära hade det aldrig gått. Två extra händer är guld värt när man ska lägga upp mat till många samtidigt, så tusen tack för hjälpen Pernilla, Viktor, Johanna och Anders.

3 kommentarer:

  1. Var på RIS-festen igår som ni serverade er mat på. Jag var SUPER NÖJD!!!
    Mycket gott, fint upplagt, varm god mat. ...och så hade vi såsen... Skulle kunna ha en liten snipa och bara smaska på...mmmmmmm Gudomligt god. Många runt mig vid mitt bord hade samma åsikt.
    Trevligt och gott. Ni gjorde ett fantastiskt jobb!!!
    Tack än en gång och lycka till. Jag kommer att varmt rekomendera er till andra.

    //Annicka

    SvaraRadera
  2. Ni är SÅ duktiga! Bravo, bravo!

    SvaraRadera