onsdag 29 augusti 2012

Det bubblar och pyser...

Röstånga är en märklig liten håla. Eller kanske magisk! Det finns en driftighet och kreativitet, och gemenskap, som jag inte tror är så vanlig. Röstångarna tar sig för, förändrar, förbättrar, förenar!

De senaste åren har det hänt ovanligt mycket. Främst på grund av att det har uppstått en fantastisk fusion av infödda Röstångare samt nyutflyttade stadsbor, fulla med idéer. Man har bildat Kulturföreningen Akustik (här), som ställer till med konserter och andra uppträdanden titt som tätt. Röstånga tillsammans ( här) har bildats för att utveckla bygden och forma den på ett sätt som gynnar de som bor där, men även ska locka dit nytt folk. Man har fått en egen hemsida på Röstånga.nu (här)
och nu sist i raden har man bildat Aktiebolaget RUAB ( Röstångas utvecklingsAB) som kan gå in som finansiär för att förbättra bygden. Man har till exempel byggt en cykelstig som gör att man kan ta sig till Ljungbyhed utan att cykla på stora vägen. Man har byggt om byns gamla fryshus till Konsthall. Och byggt en skateramp till byns alla busungar.
Och senaste projektet är att köpa upp Stationshuset, byns kvarterskrog, för att renovera och hyra ut till lämplig krögare. För detta behövs det pengar, och det bidrar man med genom att köpa en Aktie (här).

Det grymma är att allting görs av byns folk tillsammans. Massor av ideellt arbete, god gemenskap, generationsöverskridningar, och bara gött samarbete. Alla tjänar ju på att byn blomstrar, så alla hjälps åt!

Och dessutom finns där ju en fin skola, idrottsföreningar och gymnastikföreningar, företagare och föreningar, små butiker, storslagen natur, bästa badsjön, trevligaste folket.......

1 kommentar:

  1. Man blir så glad att man går och spontanköper en aktie till :)

    SvaraRadera