söndag 27 juni 2010

födelsedags-cheesecake med björnbär

Jag och barndomsvännen Johanna har firat varandras födelsedagar med tårta, i säkert 15 år nu ( Herregud! Märks att man börjar bli gammal när man ens kan säga " i 15 år"). Ibland har det blivit kalas en månad i förväg eller två månader i efterskott, men firar gör vi ändå! I år bakade jag en tårta ur senaste Buffé, men med lite modifikationer, till Johanna. Sketagott blev det iallafall. Björnbärscheesecake
15 digestivkex
125 g smör

Fyllning:
400 g philadelphia (Eller ICAs egna färskost, lika god, hälften så dyr(typ))
2 ägg
½ dl socker
1 dl fast sylt ( tex björnbärssylt)

Massor av blandade bär

Sätt ugnen på 200 grader. Kör kexen i mixern och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut till en botten i en form med löstagbara kanter. Grädda bottnen i ca 8 minuter.

Rör samtidigt osten mjuk i en skål. Vispa ägg och socker luftigt och fluffigt i en annan skål. Rör ihop osten, äggröran och sylten och häll över den gräddade bottnen. Grädda i 15 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten. Låt svalna och låt stå i kylen i minst ett par timmar. Ös på med massor av bär. Ju mer desto bättre. Jag använde jordgubbar, vindruvor och bigaråer, och pyntade med mynta.

I orginalreceptet var det ingen sylt i, men ½ dl mer strösocker och 1 tsk vaniljsocker, om någon känner för att baka en ljus cheesecake istället.


Sen satt vi på balkongen och åt tårta, drack saft, öppnade paket, och pratade i flera timmar.

Födelsedagar är bra skit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar