onsdag 30 juni 2010

Vaniljhjärtan

På lediga dagar sitter jag på balkongen och fikar och njuter av en trevlig bok. Kanske ett vaniljhjärta till kaffet?
Vaniljhjärtan
Ska man baka vanlijhjärtan behöver man tre saker: Gott om tid, hjärtformade kakformar och sjuhelsikes massa tålamod för det här är en ganska duttig och kluttig kaka, som ibland inte gör som man vill. Men det är mödan värt, för ack vad gott det blir.

Ca 16 st.
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
Knappt 1 dl socker
200 g smör

Fyllning:
1 ½ dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Florsocker

Blanda vetemjöl och potatismjöl med socker, till degen. Finfördela smöret i mjölet och arbeta snabbt ihopa till en deg, förslagsvis i en mixer. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen en stund.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Smörj hjärtformarna med lite smör eller margarin. Blanda sedan ihop alla ingredienser till fyllningen, utom vaniljsockret, i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen är rejält tjock. Kyl ned i vattenbad och tillsätt därefter vaniljsockret.

Kavla ut degen ganska tjockt, och klä hjärtformarna. Klicka i en klick vaniljkräm i varje och täck sedan över med ett deglock. Tryck till runt kanterna ordentligt, så att de håller tätt. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i drygt 15 minuter. Låt kakorna svalna någon minut, och stjälp sedan upp dem på ett bakplåtspapper på ett galler. OBS! Du måste stjälpa kakorna medan de fortfarande är varma, annars lossnar de inte och spricker. Låt kakorna svalna och pudra sedan över florsocker.

Som sagt är det en hel del pill med att klä formar och kavla och klutta, och dessutom bränner man sig när man ska stjälpa upp kakorna. Men det är det värt!

1 kommentar:

  1. Jag håller med 1, de är mycket goda. Jag håller med 2, det är ett fasligt sjå att baka sådana bakverk. Jag stod bredvid och hörde alla svordomar och klaganden. Men jag fick smaka, plus några att ha på lager och då är allt förlåtet.
    Mamma Karin

    SvaraRadera