fredag 3 februari 2012

Krämig svampsoppa med konjak

Den här krämiga svampsoppan är ett recept vi använt länge. Den serverades på nobelfesten 1997-98 någon gång. Mycket god och lite lyxig i både smak och konsistens. Extra gott smakade den igår, när det var 10 minus ute, väldigt kallt i en blåsig och fuktig stad som Helsingborg-

Krämig svampsoppa med konjak
600 g färska champinjoner
Smör
5 dl grädde
½-1 dl konjak ( Sherry funkar också)
3/4 dl kycklingfond
2 dl standardmjölk
Salt och vitpeppar
2 dl Creme fraiche

Till Severingen
Creme fraiche
Fiskrom
Persilja
  1. Skär champinjonerna i tunna skivor. Fräs dem försiktigt i smör i en stor kastrull.
  2. Häll på grädde, konjak och kycklingfond. Låt koka i ca 10 minuter, rör om några gånger.
  3. Rör ner mjölken. Koka upp och smaksätt med vitpeppar och ev salt. Varmhåll till servering.
  4. Vispa upp crème fraichen, gärna med elvisp, så den blir fluffig, och vispa i den i soppan precis före servering så att soppan blir skummig.
  5. Häll upp i varma soppskålar. Garnera med ytterligare en klick vispad crème fraiche, rom och ett persiljeblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar