torsdag 2 februari 2012

Solrosbröd

Favoritbrödet just nu är ett surdegsbröd med solrosfrön.
Surdegsbröd med solrosfrön
1 ½ dl havregryn
4 dl kokande vatten+ 8 dl kallt vatten
1 ½ dl vetesurdeg
1 ½ dl rågsurdeg
10 g jäst
15 + ca 6 dl vetemjöl (gärna special)
2 tsk salt
2 dl solrosfrön

Häll havregrynen i bunken och slå på det kokande vattnet. Låt stå och rör om efter någon minut. Låt sedan stå och svälla och svalna i ca en timme.

Slå på det kalla vattnet, surdegarna, jästen och de 15 dl vetemjöl. Arbeta i bunken länge, 5-10 minuter minst. Slå sedan på lite mjöl till i taget tills du känner att degen börjar bli tjock. Ha i saltet och solrosfröna och arbeta någon minut till. Ha ev, i ännu mer mjöl. Konsistensen ska var lite kletig, men såpass tjock att man kan forma degen utan att den flyter ut helt.

Olja en bunke eller en plastlåda på sidorna och i bottnen, med lite rapsolja. Häll sedan i degen och täck med lock/plastfilm. Låt stå och jäsa i kylskåp över natten/dagen ( beroende på om du bakar morgon eller kväll) , 8-12 timmar ungefär.

Häll sedan ut degen på väl mjölat bakbord. Utan att knåda ut någon luft så delar du degen i fyra delar, som du viker på mitten och lägger på plåt med skarven ner ( så att den mjöliga sidan av degen hamnar utåt och den oljiga delen av degen hamnar innåt). Låt vila i ungefär 20 min.

Pensla bröden med uppvispade ägg och strö över solrosfrön. Grädda i fem minuter på 250 grader, gärna med ånga ( dvs släng in en isbit på bottnen av ugnen, eller ställ in en skål med vatten). Sänk värmen till 170 grader och grädda i ytterligare 30 min. De sista 15 minuterna kan man öppna ugnen var 5 minut för att släppa ut lite ånga. Då får man krispig och fin yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar