tisdag 20 april 2010

Hemmagjord béarnaise

På nyår skulle jag och Viktor göra hemmagjord béarnaise. Det gick minst sagt åt pipsvängen och vi fick improvisera en kantarellsås istället. Men skam den som ger sig. I helgen gjorde jag ett nytt försök, och LYCKADES! Krämig och smarrig, och solgul blev den.( Här hade såsen svalnat lite och blivit rejält tjock. Men några sekunder i varmt vattenbad så var den lagom lös och krämig igen)

Du behöver:
1 msk hackad gul lök eller schallotenlök
5 st lätt krossade vitpepparkorn
1 krm torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
150 g smör
3 äggulor
2-3 krm dragon
salt
ev lite hackad persilja

Blanda lök, vitpeppar, den första mängden dragon, vinäger och vatten i en kastrull. Koka upp och reducera till halva mängden vätska återstår.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning.
Häll äggulorna i en väremtålig skål. Sila långsamt ner lagen, och vispa för allt vad du är värd. Ställ skålen i ett vattenbad (=kastrull med varmt vatten i), och fortsätt vispa för allt du är värd, tills såsen tjocknar (av värmen) och blir lite lätt skummig. När äggen är rejält tjocka drar du av skålen från vattenbadet. Nu ska du hälla i smöret jättelångsamt, men bara det gula fettet som flyter överst. De vita mjölkproteinerna som ligger i bottnen vill du inte ha med. Häll i en tunn tunn stråle samtidigt som du vispar. Om du vispade för allt du var värd innan, ska du nu ta i för både kung och fosterland.
Smaksätt med andra dosen dragon, lite salt och ev lite hackad persilja.

BON APPETIT
(Som Julia Child skulle ha sagt. Vi såg på Julie och Julia i helgen. En mysig och söt film som passar alla matnördar ypperligt. )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar