Rotfrukt är rackarns gott om man lagar det i ugn, med lite timjan och salt, och en liten klick smör samt en skvätt olivolja. Potatis, morötter, palsternacka, kålrot, rödbeta osv...
Jag har på senaste tiden återupptäckt palsternackan. Den är förbaskat god, och ger en rund fin, nästan lite nötig smak.
Bra saker med rotfrukter
- De är billiga, året om.
- De är tillgängliga i bra kvalitet, året om.
- De odlas i Sverige och är alltså utmärkta att köpa närproducerade.
- De är lätta att tillaga. Bara släng in dem i ugnen så sköter de sig själv.
- De är supernyttiga. Massor av antioxidanter som C-vitamin och Betakaroten. Dessutom innehåller de mycket fibrer- toppen för magen.
- Eftersom de är lätta att lagra och har bra hållbarhet är de toppen ut miljösynpunkt på vintern. Mycket klimatsmartare än att äta växthusdrivna tomater, eller paprika som fraktats runt halva jorden.
- Och sist men inte minst: Det är SKITGOTT!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar