fredag 16 april 2010

Päron och valnötskaka

Godare än man kan tro!Du behöver:
150 g smör
100 g valnötter
2-3 saftiga päron ( typ anjou)
3 ägg
2 1/4 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk kardemumma
3 msk råsocker
( och nej, det ska inte vara något bakpulver)

Sätt ugnen på 180 grader.
Klipp ut ett bakpapper så det passar en rund springform. Smörj kanterna i formen och lägg pappret i botten. Bröa kanterna.
Smält smöret och låt det svalna. Grovhacka nötterna, och skala päronen om skalet är fult. Annars kan det vara kvar.kärna ur päronen och dela i klyftor.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp. Rör försiktigt i mjöl, kardemumma och det smälta smöret. Häll smeten i formen och tryck ner päronklyftorna i en cirkel. Strö över valnötterna och toppa med råsockret.
Grädda kakan i 35-40 min. Den ska vara lite obakad i mitten, så låt den hellre gå för lite, än för mycket. Låt kakan svalna i formen, gärna i ett helt dygn, innan du tar ur kakan och skär upp den.
Pudra gärna med florsocker och servera med en klick lösvispad grädde. MUMS!

1 kommentar: