torsdag 4 augusti 2011

Back to life, back to reality

Då har man klarat av första dagen efter semestern. Gick riktigt bra, trodde man skulle vara segare. På semestern spenderade jag och Viktor en vecka på Rhodos (Grekland). Riktigt härligt att få släppa allt vad företagande och lägnehetsstädande, tvättande och matlagning heter, och bara ta det lugnt. Och jisses vad mycket gott vi har ätit. Som friterade aubergine med riktigt mustig tomatsås till exempel. Och såklart frossat i Tzatziki, fetaost, moussaka och gyros. Och souvlaki.

Vad man slås av, när man besöker sydeuropa är hur otroligt viktogt det är med bra råvaror. Tomaterna där smakar SÅ mycket mer, och är mycket köttigare i strukturen. Och rödlök skulle man nästa kunna äta som äpplen. Smakar massor av rödlök, men är inte alls gasiga eller starka. Vi hyrde en fyrhjuling ett par dagar och körde runt på Rhodos, både längst med kusten och in i landet där det kryllar av odlinga. Främst oliver men även avokado, granatäpplen, vindruvor, diverse citrusfrukter och mycket vattenmelon. Jag kunde inte låta bli att räcka handen över stängslet och nalla en solmogen apelsin. Jisses, det är så apelsiner SKA ätas. Direkt från trädet, utan kylfrörvaring och långa transporter. Fast å andra sidan. I vår del av världen får vi väl vara glada att det finns folk som transporterar apelsiner. Annars skulle vintern kännas bra mycket längre.
En och annan öl slank såklart också ner. Är det semester så är det!

2 kommentarer:

  1. Då ska du få ett uppstartsrecept!

    Liten men god sallad (på kanten av tallriken)

    Strimla vitkål och rödkål, riktigt tunt, typ med osthyvel. Råriv eller finstrimla morötter. Lägg i burk i kylen.

    2 dl neutral olja
    1/2 dl sesamfröolja
    1/2 dl japansk soja
    1 pressad lime
    1 rejäl bit ingefära (finrivs eller mixas)
    2 tsk rörsocker

    vispa ihop och låt gärna stå kallt lite.

    lägg upp precis innan servering, sallad, dressing på och toppa med lite rostade solros och pumpafröer samt några rostade och kanderade mandlar.


    Gott? Lyriskt! Magiskt! Man blir religiös!

    KlåverödsAnn

    SvaraRadera
  2. Haha, visste att jag skrivit det någon gång till dig. Jädrar vad jag har bläddrat genom din blogg, men fann det till slut. Hade tappat bort receptet, men så åt jag något med sesamolja på Malmöfestivalen och då bara kom längtan efter den här perfekta dressingen tillbaka. Går ner och gör den nu!

    SvaraRadera