onsdag 17 augusti 2011

sen födelsedagstårta

Som bekant fyllde jag år häromveckan, och då bjöds det såklart på tårta. Jag improviserade lite, men det blev riktigt smarrigt, så det här kan rekommenderas. Dessutom är den lättbakad som attans, och marrängbottnarna kan förberedas dagar i förväg.
frökens friska sommarmarräng
Botten
6 äggvitor
1 krm ättika
2 dl strösocker
2 dl florsocker
2 tsk vanilinsocker
2 dubbeldaim
Observera att du måste ha helt rena och torra redskap och skålar, helst i rostfritt då plastbunkar brukar ha en fet hinna fast de är diskade.
Vispa äggvitorna med hälften av strösockret och ättikan lite lätt, så det blir vitt och fluffigt. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till ett hårt skum. Sikta i florsockret och vanillinsocker och vänd försiktigt ned med en slickepott. Klicka eller spritsa ut marängerna till två bottnar på bakplåtspapper på plåt. Enklast är att rita av en tallrik på pappret, som mall, och sen fylla i med smet. Grovhacka daimen och strö över bottnarna. Grädda i 100 grader varmluft i drygt en timme ( ev, upp till 1 timme och 15 min). Har du inte varmluftsfunktion, ställ marängerna i nedre delen av ugnen. När marängerna är färdiggräddade stänger du av ugnen och låter marängerna stå kvar i eftervärmen. OBS! ÖPPNA INTE UGNEN, då släpper du in fuktig luft. När ugnen har svalnat kan du plocka ut marängerna och lägga ned dem i en lufttät burk om de inte ska användas samma dag.

Fyllning
200 g philadelphia
1 brk lemon curd
4 dl vispgrädde
färska bär efter smak

Vispa philadelphian och lemoncurden smidig med en elvisp. Vispa vispgrädden för sig och vänd sen ner den försiktigt i krämen. Lägg hälften av fyllningen på den ena bottnen. Lägg på lite färska bär, jag skivade jordgubbar och lade emellan. Lägg på den andra bottnen och resten av fyllningen. Riv över lite mörk choklad och toppa med massor av bär. Pynta med citronmeliss eller myntablad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar