torsdag 21 juni 2012

Äggakaga

I min barndom åt vi äggakaga ganska ofta. Och vi barn tyckte det var supergott. Men tydligen är det ganska ovanligt att servera äggakaga i svenska hem nuförtiden. Märkligt, för det är så sjukt simpelt. Mjöl, ägg, mjölk har ju de flesta hemma, och ett stekjärn likaså... Och blanda runt i en skål är en teknik som de flesta svenskar faktiskt bemästrar ( men de vet kanske inte om det?).
På fröken elins serverar vi äggakaga ungefär en gång varannan månad. Och folk är som TOKIGA i det.  Riktigt rökt sidfläsk ska det vara, och lingonsylt och smörstekta äpplen. Också lite strösocker på toppen.
7 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
6 dl mjölk (helst den fete)
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar


2 msk strösocker
lingonsylt
äpple
Fläsk

Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk, salt och peppar till en slät smet. Låt gärna stå i någon timme så att mjölet hinner svälla. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Häll smeten i den varma stekpannan. Stick, under det att äggsmeten stelnar, här och där med en stekspade så lös smet kan rinna ner och stelna. När kakan har stelnat lite på ytan, vänd över den till ett fuktigt grytlock eller en fuktig tallrik.
Lägg i en till klick smör i stekpannan och låt äggakakan försiktigt glida tillbaka i stekpannan. Grädda den andra sidan tills äggakakan stelnat helt.
Stek under tiden fläsket i en annan stekpanna, eller håll äggakagan varm och stek fläsket i samma panna. Smörstek också några klyftor skalat äpple ( svenskt är helt klart att föredra)
Stjälp upp kakan på fat, strö över strösocker och servera med

2 kommentarer:

  1. Vad är skillnaden mellan äggakaga å omelett å ugnspannkaka? Det har jag inte riktigt fattat...

    SvaraRadera
  2. Omeletten innehåller inget mjöl. Äggakagan är alltså mer lik en pannkaks-smet än omeletten. Äggakaga görs i stekjärn medan ugnspankakan görs i ugn. Också är där större andel ägg i äggakagan, annars är recepten snarlika.

    SvaraRadera