måndag 18 juni 2012

Senapsmarinerad stekt sill med primörpotatissallad och gurkyoghurt

 Som jag har nämnt tidigare så försöker vi utmana oss själva genom ta med minst tre nya rätter på månadsmenyn för dagens lunch. Helst något recept som vi ALDRIG lagat förut. Jag brukar sätta mig med en favortikokbok eller tidning och bläddra till jag hittar något spännande. Den här månaden kom inspirationen från ICAs kokbok; Sveriges nya Landskapsrätter. Från Blekinge kom den här spännande och sommarfräscha rätten, som vi garanterat kommer göra fler gånger. Spännande med gurkyoghurten som blir en härlig korsning mellan pressgurka och tzatziki.

 till 4 pers
knappt ett kilo hel sill, rensad och klar
1 ägg
3 msk dijonsenap
1 tsk socker
2 dl vispgrädde
1½ dl grovt rågmjöl
½ dl ströbröd 
kallpressad  rapsolja
smör
salt
peppar
 
Gurkyoghurt
1 liten gurka
2 msk ättiksprit
4 msk socker
6 msk kallt vatten
1 dl hackad persilja
2 dl turkisk yoghurt
1 krm salt
1 krm peppar
 
Potatissallad
400 g färskpotatis
250 g knippmorötter
8 rädisor
1 liten rödlök
3 salladslökar
1/2 dl olja
3 msk färkpressad citronjuice
1 påse babyspenat
salt och peppar
 
Gör så här
  1. Vispa ihop ägg, senap, socker och vispgrädde. Lägg sillen i marinaden och vänd runt så att den täcks av smeten. Låt stå övertäckt i kylen 3 timmar.
  2. Gurkyoghurt: Dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i mindre stavar. Blanda ättika, socker och vatten med salt och peppar. Vispa runt tills sockret har lösts upp. Blanda med gurkan. Ställ i kylen fram till servering.
  3. Potatissallad: Koka potatisen mjuk. Skala och skär morötterna i 2-3 cm bitar. Koka morötterna mjuka. Skär rädisorna i tunna skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Strimla salladslöken.
  4. Blanda potatis och morötter med olja. Smaka av med citronjuice. Krydda med salt och peppar. Blanda i rädisor, rödlök, salladslök och spenat strax före servering.
  5. Häll av gurkan. Blanda med persilja och matyoghurt. Ta upp sillen ur marinaden och låt rinna av.
  6. Blanda rågmjöl och ströbröd. Vänd sillen i blandningen. Stek sillen i omgångar i smör i en stekpanna, 2-3 minuter per sida, den ska få en knaprig yta.
  7. Salta och peppra under stekningen. Servera genast med potatissallad och gurkyoghurt.

Recept stulet direkt från boken, och finns även på ICA.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar