tisdag 19 juni 2012

Stormaktslåda

 Ett annat recept vi provade ( på tal om förra inlägget, alltså) från ICAs kokbok; Sveriges nya Landskapsrätter var en ny variant på Skomakarlåda ( som traditionellt görs på oxfilé eller biff),nämligen Stormaktslådan som istället görs på det lite billigare (nä, mycket billigare) högrevet. Kokar man det riktigt länge i porter blir det både mört och smakrikt. Också ett nytt favoritrecept!
För 4 personer
1 kg högrev i tjocka skivor
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 krossade enbär
3 dl Stormaktsporter eller annan porter
2 msk konc kalvfond
1/2 dl japansk soja ( typ Kikoman)
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk svartvinbärsgelé
 Maizena
salt
vitpeppar
Mos
500 g potatis
500 g palsternacka
1 msk smör
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Purjolöksfräs
10 cm purjolök
150 g varmrökt sidfläsk


Sätt ugnen på 125°C.
Skala och skär moroten i 2-3 cm stora bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Lägg ner grönsakerna i en ugnssäker kastrull eller gryta tillsammans med köttet, enbär, porter, kalvfond, soja och vatten.
Ställ in i ugnen 3-6 timmar, tills köttet är riktigt mört. Vänd köttet i såsen någon gång under tillagningen.
Mos: Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av och pressa potatis och palsternacka i potatispress. Rör ner smöret.
Värm mjölk och grädde. Vispa i gräddmjölken i moset och tillsätt salt och peppar.
Purjolöksfräs: Ansa och skär purjolöken i strimlor. Skär sidfläsket i cm­stora tärningar och stek i smör 3-5 minuter, tills de fått färg.
Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med någon minut. Låt fläsk och purjolök rinna av på hushållspapper.
Ta upp köttet ur grytan när det är klart och rulla in i smörpapper, håll varmt.
Sila ner skyn i en kastrull. Red med majsstärkelse utrörd i grädden. Koka upp såsen och låt sjuda några minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt svartvinbärsgelén.
Skär köttet i skivor, lägg det på moset, häll sås runt om och toppa med purjofräset.

Även detta recept är alltså, helt ogenerat, stulet från boken "Sveriges Nya Landskapsrätter" och finns även på ICA.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar