onsdag 4 april 2012

Den lilla söta

Alla vet väl hur sötsuget sätter in efter maten. Vi bjuder alltid våra lunchgäster på något hembakat på lunchen. Ibland är det sekunda kakor från kakdisken ( kakor som kraschat eller börjar bli torra), annars bakar vi minikakor, endast avsett för lunchgästerna. Jag vet många restauranger som slänger fram en ask med "Gille" ( eller morsvarande)-kakor. Men ska man göra det, kan man väl lika gärna göra det på riktigt. Idag har vi bakat ungefär 1 200 kakor av de här två sorterna. Mockakyssar och apelsinpluttar. Apelsinpluttarna var riktigt smarriga!
Apelsinpluttar
200 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
rivet skal från 1 apelsin ( helst ekologisk eftersom de annars är MYCKET besprutade)
2 små ägg
6 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

ägg och pärlsocker att pynta med

Rör smör, socker och apelsinskal smidigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett och ett. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten. Arbeta ihop till en ganska kladdig smet. Rulla till korvar och rulla in i plastfolie, och låt sen korvarna vila i kylen i 30-60 min. Skär små skivor, som du penslar med ägg och doppar i pärlsocker. Grädda 8 min för små, 10 min för lite större, i 175 grader, till kakorna är lite gyllene.


Eftersom vi bakar många men små kakor är det här typen av kakor, rulla och skiva, väldigt smidigt. Precis som kakor av kolakaks-typen: grädda i längder och sen snitta upp.

Har du något bra kakrecept som är lätt att göra till många så får du gärna lämna en kommentar eller maila recept till elin@frokenelins.se för vi är alltid på jakt efter nya recept!

1 kommentar:

  1. Schackrutor, kokosdrömmar å Brysselkex är mina förslag. Mailar recepten!

    SvaraRadera