Alla vet väl hur sötsuget sätter in efter maten. Vi bjuder alltid våra lunchgäster på något hembakat på lunchen. Ibland är det sekunda kakor från kakdisken ( kakor som kraschat eller börjar bli torra), annars bakar vi minikakor, endast avsett för lunchgästerna. Jag vet många restauranger som slänger fram en ask med "Gille" ( eller morsvarande)-kakor. Men ska man göra det, kan man väl lika gärna göra det på riktigt. Idag har vi bakat ungefär 1 200 kakor av de här två sorterna. Mockakyssar och apelsinpluttar. Apelsinpluttarna var riktigt smarriga!
Apelsinpluttar
200 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
rivet skal från 1 apelsin ( helst ekologisk eftersom de annars är MYCKET besprutade)
2 små ägg
6 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ägg och pärlsocker att pynta med
Rör smör, socker och apelsinskal smidigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett och ett. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten. Arbeta ihop till en ganska kladdig smet. Rulla till korvar och rulla in i plastfolie, och låt sen korvarna vila i kylen i 30-60 min. Skär små skivor, som du penslar med ägg och doppar i pärlsocker. Grädda 8 min för små, 10 min för lite större, i 175 grader, till kakorna är lite gyllene.
Eftersom vi bakar många men små kakor är det här typen av kakor, rulla och skiva, väldigt smidigt. Precis som kakor av kolakaks-typen: grädda i längder och sen snitta upp.
Har du något bra kakrecept som är lätt att göra till många så får du gärna lämna en kommentar eller maila recept till elin@frokenelins.se för vi är alltid på jakt efter nya recept!
onsdag 4 april 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Schackrutor, kokosdrömmar å Brysselkex är mina förslag. Mailar recepten!
SvaraRadera