måndag 31 augusti 2009
Kräftskiva
söndag 30 augusti 2009
I den riktiga skogen
lördag 29 augusti 2009
ingen dumburk, inte!
fredag 28 augusti 2009
den sista potatisen
torsdag 27 augusti 2009
att vifta på tårna
Blåbärsmuffins
Lycka till
onsdag 26 augusti 2009
tisdag 25 augusti 2009
Rabarbermarmelad
500 g rabarber
500 g socker
1-2 vaniljstänger
Rensa och skölj rabarbern. Skär bort de yttersta hinnorna om de känns sega. Dela i 2 cm långa bitar. Skrapa ur fröna ur vaniljstång och lägg både frön och stång i en tjockbottnad kastrull med rabarbern och sockret. Låt koka på svag värme, under lock i ca 30 min till rabarbern vätskat sig och blivit lite mjuk. Rör om då och då. Ta sen av locket och koka ytterligare i 40-50 min till lagom marmeladkonsistens. Bäst testar du det genom att lägga en klick marmelad på en kall tallrik och kyla någon minut i kylen. Stelnar marmeladen fint är det dags att ta av grytan från spisen. Häll sen upp marmeladen på heta, rena burkar. Förslut och låt svalna!
Skitlätt och skitgott - bättre blir det knappt!
Att frilufta sig
måndag 24 augusti 2009
Surdegsbarnbarn
Gräset är alltid grönare på andra sidan...
söndag 23 augusti 2009
Varken brödlös eller rådlös
Så jag är varken brödlös eller rådlös.
Möjligtvis makalös!
Meeera tårta!
Sen satt vi i favorithörnet av uteserveringen och fikade. I hammoken under krikonträdet, och solen sken och jag fyllde år, och kollegerna var trevliga och roliga som alltid.
fredag 21 augusti 2009
Håller ställningarna
onsdag 19 augusti 2009
Tack för maten

Blåbärspaj tillhör en av Viktors absoluta favoriter, så när vi ätit upp, och var proppmätta suckade han och sa: Tack för maten, jag älskar dig... Det var roligt sagt tyckte jag!
Som en barnrumpa, fast ändå inte
Den enarmade banditens äppelkaka...

I söndags beskar min fader ( eller fader vår som vi brukar kalla honom) våra äppelträd. Det resulterade i att ett par omogna frukter dunsade i marken. Vi plockade dessutom bort några äpplen från träden, så att andra frukter ska få bättre plats att växa och mogna.


Jag rev lite mandelmassa och la i botten av formen, sen fyllde jag på med äppelklyftor, kanel och farinsocker. På toppen blev det ett smulpajstäcke med
en del socker
en del havregryn
en del mjöl
och sen en liten näve kokos och en lika liten näve hackade hasselnötter. Sist men inte minst, ringlade jag lite sirap över för att få det extra knäckigt.

måndag 17 augusti 2009
Tårta!
Den här tårtan var ganska avancerad men jag lät inte det hindra mig. Väldigt smarrig och ganska snygg om du frågar mig.
Choklad- och Hallonmoussetårta
botten
knappt 1 dl vatten
knappt 1 dl socker
75 g smör
325 g mörk choklad minst 60 % kakaohalt
6 ägg
knappt 1 dl starkt kaffe
2 msk mörk rom
Smörj en rund form ca 24 cm i diameter,. Klipp till ett smörpapper som passar bottnen och smörj även det. Koka vatten och socker i ca 2 min och rör hela tiden. Tillsätt smöret i småkluttar och fortsätt röra hela tiden. När smöret smällt lyfter du av kastrullen från värmen och tillsätter den grovhackade chokladen. Låt stå under lock i 3 min, och vispa sedan ihop till en len chokladkräm. Blanda i vispat ägg, rom och kaffe. Häll i formen och grädda i vattenbad i 175 grader i 45 min. Vattenbadet ska nå upp till ca halva kakans höjd. Låt kakan svalna i formen och lossa den därefter försiktigt. Lägg bottnen på ett fat och klipp en remsa smörpapper som du sveper runt kakan, så den sticker upp ca 3 cm över kakan. Fäst ordentligt med tejp.
hallonmousse
3 gelatinblad
6 dl hallon
6 äggulor
2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ett par min. Värm hallonen lätt i kastrull så de mosar till sig lite. Mixa sen slätt i en matberedare. Pressa hallonen genom en sil, så att du får en fin puré utan kärnor. Kyl ner. Vispa äggulor och florsocker till en luftig smet. Blanda i den kalla hallonpurén, men spara ett par matskedar till garnering. Vispa grädden ganska hårt och vänd försiktig ner den i hallonsmeten. Smält sen de urkramade gelatinbladen i kastrull på svag värme.Vispa moussen kraftigt medan du försiktigt tillsätter gelatinet. Bred moussen över chokladbottnen och låt stå kallt minst en timme.
vingelé
2 dl sött vitt vin
2 gelatinblad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ett par min. Smält på svag värme och blanda sen med vinet. Låt svalna i kylen till det börjar stelna, här får du vara på din vakt, för vinet känns jättetunt länge, sen plötsligt blir det tjockt. I alla fall, när vinet är lite segt lägger du det över tårtan och ställer alltihopa kallt minst en timme till.
Ringla sista purén över tårtan innan servering och jag gjorde även chokladchips som jag dekorerade med. Med lite blommor och blad blev det riktigt fint.
lördag 15 augusti 2009
en kokt hand med mos, tack
Så därför har jag och snälla modern spenderat hela fredagskvällen och lördgasmorgonen på Lunds akutmottagning.
Så fort jag kom in till akuten la de på ett burn freeze förband som ska stoppa brännprocessen, så att inte mer vävnad skadas. Och det fungerade säkert, men det gjorde sjukt ont. I två timmar kändes det som att jag höll hela handen in i en öppen låga. Och inga smärtstillande piller fungerade heller. Till sist tog de fram lite starkare piller, och då fick jag äntligen lite ro i kroppen.
I morse la de om förbanden och det både ser och känns, efter omständigheterna, riktigt bra ut. Men jag får snällt stanna hemma framöver, sjukskriven i två veckor, också ska jag gå till en arbetsteapeut för att behålla rörligheten i handen.
Det dumma är att jag inte kan göra så mycket hemma. Man kan ju varken baka eller laga mat med bara en hand. Men det löser sig nog, något kul ska jag nog lyckas hitta på ...
A tribute to Michael Jackson
torsdag 13 augusti 2009
Har du sett herr kantarell?
Väl framme i reservatet är dock inte svamplyckan lika stor. Jag hittar många fina saker men inga kantareller. Jag hittar nyfikna får.
Och allting är så fint, och man behöver inte längta till andra sidan, för gräset är som allra grönast precis där man står.
Nu ska man bara bestämma sig om man ska göra kantarelltoast eller kanske en fin köttbit med kantarellsås, eller köttfärs- och svampaj, eller köttgryta eller....