tisdag 25 augusti 2009

Rabarbermarmelad

När rabarbern i trädgården börjar bli lite "gammal" och träig kan man göra den här superenkla rabarbermarmeladen, som nog är det godaste du kan lägga på din rostade macka.

500 g rabarber
500 g socker
1-2 vaniljstänger

Rensa och skölj rabarbern. Skär bort de yttersta hinnorna om de känns sega. Dela i 2 cm långa bitar. Skrapa ur fröna ur vaniljstång och lägg både frön och stång i en tjockbottnad kastrull med rabarbern och sockret. Låt koka på svag värme, under lock i ca 30 min till rabarbern vätskat sig och blivit lite mjuk. Rör om då och då. Ta sen av locket och koka ytterligare i 40-50 min till lagom marmeladkonsistens. Bäst testar du det genom att lägga en klick marmelad på en kall tallrik och kyla någon minut i kylen. Stelnar marmeladen fint är det dags att ta av grytan från spisen. Häll sen upp marmeladen på heta, rena burkar. Förslut och låt svalna!

Skitlätt och skitgott - bättre blir det knappt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar