söndag 23 augusti 2009

Meeera tårta!

Som tidigare nämnt så tycker jag det är förbaskat sköjjigt att baka tårta. Så därför tänkte jag bjuda på ännu ett tårtrecept.

Den här snyggingen fick kollegerna på Sveriges mysigaste (och troligtvis flummigaste) restaurang njuta av.
I orginalreceptet användes björnbär, men eftersom grannens mullbärsträd tappade fruktansvärt mycket bär lagom till födelsedagen, så smög jag dit en natt och pallade lite, som jag stoppade i tårtan. Lite annorlunda, lite godare, om ni frågar mig. Och det gör ni!
TÅRTA MED BJÖRNBÄRSKESELLA
aka FRÖKENS MULLBÄRSTÅRTA
botten
100 g smör
100 g blockchoklad
3 ägg
1 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Värm ugnen till 175 grader (celsius!!! 175 grader farenheit blir tokfel!)
Smält smöret och chokladen i vattenbad och låt svalna. Smörj en form med lös botten, och klä bottnen med bakplåtspapper som också smörjs. Vispa ägg och socker pösigt och vitt och sikta sen ner mjölet blandat med bakpulver under fortsatt vispning. Tillsätt chokladsmöret och häll sen smeten i formen. Grädda i exakt 18 minuter. Låt svalna. Ta bort pappret i bottnen och lägg tillbaka kakan i formen. Klipp sen en remsa, ca 5 cm bred, och svep om kakan som en ring. Knäpp på formens sidor runtomkring.
fyllning 1
3 gelatinblad
250 g kesella
1 dl strösocker
2 äggulor
1-2 tsk pressad citronsaft
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ihop kesella, ägg, socker, citronsaft och vaniljsocker i en skål. Krama ur gelatinet och smällt i kastrull på svag värme. Rör kraftigt och häll försiktigt i gelatinet i blandningen. Vispa grädden ganska hårt och blanda i den. Bred fyllningen över kakan och låt stå kallt över natten. Nästa dag gör du fyllning 2.
fyllning 2
3 gelatinblad
250 g kesella
1 dl strösocker
1 äggula
2 msk mixade björnbär eller mullbär
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör ihop kesella, ägg, socker och de mixade bären i en skål. Krama ur gelatinet och smällt i kastrull på svag värme. Rör kraftigt och häll försiktigt i gelatinet i blandningen. Vispa grädden ganska hårt och blanda i den. Bred ut fyllning 2 ovanpå fyllning 1 och låt stå kallt ytterligare ett par timmar.
Jag garnerade med massa färska bär: Mullbär, blåbär, svarta vinbär och hallon, och lite kiwi runtom.


Sen satt vi i favorithörnet av uteserveringen och fikade. I hammoken under krikonträdet, och solen sken och jag fyllde år, och kollegerna var trevliga och roliga som alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar