måndag 2 januari 2012

Något för magen- på Nyårsdagen

Den 1 januari, nyårsdagen, lär vara den dagen då det säljs flest pizzor i Sverige. Inte så konstigt med tanke på den kollektiva baksmälla som drabbar landet. Själv var jag nykter på nyår, men har magåkomma så aptiten var det si och så med ändå. Men vi var hurtiga och hittade ett köttstycke i frysen och svängde ihop en Boeuf Bourguinon. Boeuf Bourguinion ska vara en av fransmännens absoluta favoriter. Jag höftar lite, och gör som jag vill, som vanligt. Kanske får jag på fingrarna av alla mina franska läsare nu :P.
Boeuf Bourguinon ( på mitt vis)
200 g rökt sidfläsk ( eller bacon)
10-15 syltlökar/ små schalottenlökar
några champinjoner
2 morötter
600 g oxkött ( tex fransyska, högrev eller ytterlår)
2 msk vetemjöl
1 oxbuljongtärning/ fond
2 lagerblad
timjan
några dl rött vin

Ta fram en rejäl kastrull, gärna gjutjärn. Börja med att steka fläsket. När det har fått lite färg, och fettet har smält slänger du i lökarna och låter steka med ett par minuter. Därefter tillsätter du svamparna och morötterna , båda skurna i lagom stora bitar. Låt även de steka ett par minuter. Fiska upp allt ur pannan men låt fettet vara kvar. Tillsätt även en rejäl klick smör och vrid upp värmen på högsta. Skär köttet i bitar och torka dem med hushållspapper så att köttsaften försvinner. Stek köttet i smöret, men bara ett par bitar åt gången. Vänd på bitarna efter en stund, men stå inte och rör i dem. Man vill få rejäl stekyta så att de blir saftiga och möra. Salta och peppra. När allt kött är stekt slänger du tillbaka alla bitar i kastrullen och strör över mjölet, timjan, lagerblad och buljongtärningen. Rör runt så mjölet fördelar sig över köttet och häll sedan på vatten så att det precis täcker köttet. Låt koka ganska livligt, under lock i ca 15-20 minuter. Detta gör man för att köttet ska bli mört. Tillsätt sen vin, 2-3 dl, men det är en smaksak. och eventuellt mer vatten. Låt koka i drygt en timme. Smaka av med mer kryddor om det behövs. När köttet känns riktigt mört har du i de stekta fläsket/morötter/svamparna och låt koka med i fem minuter. Ät med kokt potatis och sallad, och ett glas rödvin!

Ska man bjuda gäster kan det vara idé att göra grytan dagen innan, för den blir BARA bättre om den får stå och dra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar