söndag 29 januari 2012

Potatis och löksoppa med rågbrödskrutonger och rostade valnötter

En av tidningarna jag prenumererar på är Lantliv mat och vin. En mycket trevlig tidning, som vi brukar prova ett par recept ur varje nummer. Det här är egentligen en helt klassisk potatis och löksoppa, men med en lite roligare topping.

1 msk smör
2 gula lökar
600 g mjölig potatis
grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
4 dl mjölk
salt och peppar

Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smöret i en tjockbottnad kastrull. Skala under tiden potatisen och skär i tärningar som du tillsätter i löken. Slå på buljong (antingen om du kokar din egna buljong, annars fond eller buljongtärning+vatten) så det täcker. Låt koka mjukt, i ca 20 min. Mixa slätt med mixerstav och tillsätt creme fraiche och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev mer vatten för rätt konsistens.

Topping.
Rågbröd
Valnötter
Smör
Vitlök
Västerbottenost
Gräslök

Skär tärningar av rågbrödet och bryt sönder valnötterna något. Stek på i smör till de får fin färg och tillsätt sen en klyfta vitlök. Riv västerbottenosten och strö över soppan i tallriken. Lägg sen försiktigt på krutongerna och valnötterna ( den sega osten gör att krutongerna/nötterna flyter lättare) toppa till sist med lite hackad gräslök.

2 kommentarer:

  1. Den snor vi! Kanske nåt för Perstorps tekniska kontor som vill ha lunch på onsdag...

    SvaraRadera
  2. TACK snälla rara Elin för att jag fick vara ledig en hel vecka! Du och Viccy är sååå duktiga, ni har skött resturangen lätt som en plätt. Först hela veckans luncher och sen en fullbokad lör kväll. Ni är värda all världens tulpaner ( de är finare än rosor nu). Ska bli roligt att komma tillbaka och jobba med er igen. Ps jag missade ju den goda soppan och toppingen. Mamma Karin

    SvaraRadera