söndag 27 september 2009

äppel-, valnöt- och pumpakärnebröd

Jag ska prova något nytt och faktiskt försöka skriva ett recept på det brödet jag bakade idag.

Först
Surdeg
½ dl vetesurdeg
1 dl vetemjöl
1 dl ljummet vatten

Mata surdegen med mjöl och vatten. Låt stå.

Gröt
1 dl vetekross
2 dl havregryn
6 dl vatten

Koka upp och låt puttra ca 5 min. Plasta och låt stå.
Poolish
10 g jäst
2 dl vetemjöl
1 dl kaffe
½ dl vatten

Blanda ihop och låt stå lika länge som surdegen och gröten, 8-12 timmar. Alltså vill du baka på morgonen gör du i ordning detta kvällen innan. Vill du baka på kvällen, förbereder du dig samma morgon.

Sen
Deg
1 dl vetekli
ca 14 dl vetemjöl
10 g jäst
1 ½ msk matolja
2 tsk salt
1 msk sirap eller honung
1 dl grekisk yoghurt
1 dl vatten
1 dl valnötter
1 dl pumpakärnor
1 medelstort svenskt äpple, grovrivet

Blanda alltihopa, med surdeg, gröt och poolish och allt. Kör du för hand kan du blanda allt på en gång. Gör du i maskin bör du vänta med valnötter, pumpakärnor och salt till slutet av knådningen.
Mjölmängd och vätskemängd är inte helt exakt, man får känna sig fram lite.
Låt jäsa till dubbel storlek, gärna ett par timmar. Baka ut och låt jäsa igen. Pensla med ägg blandat med vatten och strö över pumpafrön. Grädda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar