torsdag 3 september 2009

syskonpaj

Den här goda pajen brukar jag och min bror göra ihop. Vi gillar båda att äta vegetariskt då och då. Så att det inte blir för mycket kött alltid. Visste du att vi i västvärlden måste minska vår köttkonsumtion till 100 g/ dag för att maten och energin ska räcka för hela jorden. Det betyder alltså att du kan äta en 90 grams hamburgare till lunch och en skinkskiva på frukostsmörgåsen, sen får du äta resten vegetariskt. Jag förespråkar inte på något vis vegetarianism, även om jag tycker det är toppen. Men ALLA köttätare borde verkligen försöka minska köttkonsumtionen. Det är inte ens svårt. Så konstigt är det inte att bara äta fyra köttbullar till makaronerna istället för åtta. Det smakar ju fortfarande köttbulle! Men nu till pajen...


pajdeg

1 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
125 g smör skuret i tärningar
2 msk kallt vatten

Nyp ihop smöret med mjöl och salt i en skål eller mixa i matberedare. Häll i vattnet och kläm lite till, tills degen går ihopa. Klä degen i plastfolie och lägg i kylen i minst en halvtimme. Klä sedan pajformen med degen.

fyllning
brysselkål (fryst)
broccoli (färsk eller fryst)
rödlök
oliver

soltorkade tomater

fetaost
tomater
ost
När det kommer till grönsakerna får man freestyla lite med mängd och sort. Kan dock varmt rekomendera brysselkål, för det är mumma i paj! Skär grönsakerna i lagom stora bitar och fördela över pajskalet. Vi brukar hoppa över att förgrädda skalet, för broren tycker det är gott om det blir lite degigt. Fetaosten smular vi över och osten river vi, och strör över efter äggstanningen som består av:

äggstanning
3 ägg

3 dl mjölk

salt peppar och andra kryddor efter smak

Vispa ihop ägg och mjölk och krydda efter smak. Till exempel kan det passa bra med basilika eller timjan. Häll över pajen och toppa med osten. Vi tycker det är fint att allra överst lägga några skivor tomat och sen strö örtsalt på toppen.

Grädda i 200 grader till äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg, kanske drygt en halvtimme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar