pajdeg
1 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
125 g smör skuret i tärningar
2 msk kallt vatten
Nyp ihop smöret med mjöl och salt i en skål eller mixa i matberedare. Häll i vattnet och kläm lite till, tills degen går ihopa. Klä degen i plastfolie och lägg i kylen i minst en halvtimme. Klä sedan pajformen med degen.
fyllning
brysselkål (fryst)
broccoli (färsk eller fryst)
rödlök
oliver
soltorkade tomater
fetaost
tomater
ost
När det kommer till grönsakerna får man freestyla lite med mängd och sort. Kan dock varmt rekomendera brysselkål, för det är mumma i paj! Skär grönsakerna i lagom stora bitar och fördela över pajskalet. Vi brukar hoppa över att förgrädda skalet, för broren tycker det är gott om det blir lite degigt. Fetaosten smular vi över och osten river vi, och strör över efter äggstanningen som består av:
äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
salt peppar och andra kryddor efter smak
Vispa ihop ägg och mjölk och krydda efter smak. Till exempel kan det passa bra med basilika eller timjan. Häll över pajen och toppa med osten. Vi tycker det är fint att allra överst lägga några skivor tomat och sen strö örtsalt på toppen.
Grädda i 200 grader till äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg, kanske drygt en halvtimme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar