tisdag 15 september 2009

bänkbak

Jag har inte någon hushållsassistent hos Viktor, så här får man baka förhand. Jag tycker det är lite osmidigt att baka i skål och försöka röra ihop degen. Därför bakar jag direkt på bänken. Tror jag ursprungligen fick idén av Jamie Oliver.
Man häller först typ 1.5 liter mjöl och torrvaror på bänken. Gärna lite nyttigheter som groddar och kli och så.

Sen gör man en ring av mjölet. Använd en sked eller handen. Försök få kanten ganska hög och den får inte vara extra låg på något ställe.

Sen häller man jäst, degvätska, surdeg, gröt och smaksättning och sånt i mitten.

Är man på bushumör kan man stoppa i både gammal klyftpotatis, kokta morötter, rivet äpple och vindruvor.
Sen rör man inifrån och ut med en sked eller gaffel, så att du rör i mer och mer mjöl i det blöta.
Till sist har man arbetat in allt mjöl så att man har en kladdig deg.
Då tillsätter man lite mjöl i taget och fortsätter knåda till degen är smidig.

Sen får degen jäsa, helst jättelänge, och gärna i en tät plastback där den får vila i frid ( R.I.P.)

Och sen bakar man ut, låter jäsa och gräddar så får man sånnahär kanonfina limpor!

Bra va?

1 kommentar:

  1. Bättre bröd lös än råd lös. Det såg ju väldans bra ut med ett riktigtr hand hantverk, i brist på moderna maskiner. Smakade det bra med alla konstiga ingredienser? Det blev ju en hel måltid i ett bröd. Mamma Karin.

    SvaraRadera