onsdag 10 februari 2010

Halvgrov Surdegsfoccacia

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och låt stå över natten, gärna över kylskåpet, där det är lite varmare än rumstemperatur
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
450 g vatten
7o0 g vetemjöl special
50 g vetekli
30 g linfrö
20 g salt
Fyllning:
Soltorkade tomater
oliver
olivolja
flingsalt
rosmarin
timjan

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite snabbare). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter.
Smörj en skål med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i skålen och plasta in med plastfolie. Låt degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3–5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid.
Vik upp kanterna på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Häll ut degen på pappret och platta ut den till en stor fyrkant. Klipp itu tomaterna och tryck ner dem och oliverna i degen. Strö över olivolja, flingsalt och kryddor. Låt jäsa till dubbel storlek igen.
Sätt in i ugnen och sänk till 225 grader. Grädda till fin yta, ca 20-25 minuter.

Et voila!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar