torsdag 25 februari 2010
onsdag 24 februari 2010
Bagar-resan fortsätter...
På Anns inrådan testade jag igår den andra varianten av baguette, med en lite gnutta jäst, som i boken kort och gott går under namnet "baguette"!
Så i framatiden blir det nog det här receptet som används när det är baguettedags!
tisdag 23 februari 2010
pasta med spenat, soltorkade tomater och fetaost
(Gillar man muskot är det också gott att ha i. Men bara jättelite.)
Servera med en stor, och helst god, sallad.
Klart!
måndag 22 februari 2010
söndag 21 februari 2010
Det bara snöar och snöar...
Försvisso är det hur fint som helst med snö, och jag gillar verkligen vintern, när det är vinter på riktigt med många minusgrader och mycket snö. Och mer vinter än såhär kan man ju knappast ha.
spenatstuvning...
Spenatstuvning är ju hur lätt som helst att göra. Bara att köpa fryst spenat, blanda i lite mjöl, mjölk och krydda av med salt, vitpeppat, muskot och socker. Sen är det ju supernyttigt och framförallt sketagott!
lördag 20 februari 2010
torsdag 18 februari 2010
Det kom ett paket med posten...
DC var vänlig nog och skicka hans senaste kaffe-kokbok, Smakfullt med kaffe, i present till mig. En bok som kikar in hos 15 av Sveriges bästa cafén och restauranger, delar med sig av recept från dito, och dessutom ett kaffe som rekommenderas till varje rätt eller bakverk.
Marie Sernholts härliga lår
Kycklinglår
Parmaskinka
Matlagningsgrädde (vill man kan man även ta lite mjölk)
Vitlök
Oregano
Salt och Peppar
Balsamvinäger
Stek kycklinglåren i lite smör så de får fin yta. Salta och peppra. Linda sedan in låren i någon skiva parmaskinka. Blanda grädde, balsamvinäger, pressad vitlök, Oregano, salt och peppar i en ugnssäker form. Lägg ner låren i såsen och värm alltihopa i ugnen i 225 grader till kycklingen är genomstekt, ca 20-30 min.
Servera med kokt ris och en trevlig sallad.
PS. Bilden blev inte så bra, men det här är mycket godare än det ser ut! Prova!
onsdag 17 februari 2010
Framtidsdrömmar
"När jag blir vuxen ska jag ha en egen krog eller ett eget café "
Om knappt fyra månader är jag färdig med min Kostvetarutbildning. Då är det dags att bli vuxen. Så nu är det alltså snart dags att bestämma sig. Ska jag ta ett "riktigt" jobb först, och få glädje av min utbildning. Jobba i tio år på ett vanligt jobb och sen se vad jag känner för? Kommer jag ens få tag på ett riktigt jobb?
Eller ska jag köra så det ryker och förverkliga min dröm nu? Det jag drömt om i 17 år nu.. Är det nu det är dags?
Har jag modet, kunskapen, orken och pengarna för att ta framtiden i mina egna händer och göra det jag allra helst vill?
Eller ska jag vänta i ytterligare i 17 år och kanske göra det då?
Framtidsångest!
Quinoasallad med kräftstjärtat och sockerärt
Quinoa
Pyttelite röd eller gul lök
Sallad (tex isberg)
Färska sockerärtor
Gurka
Ärtskott
Kräftstjärtar i lag
Cocktailtomater
Olja
Vitvinsvinäger
Dijonsenap
Kryddor
Citron
Koka Quinoan enligt instruktionerna på paketet. Finhacka löken så fint du bara kan. Blanda olivolja, vitvinsvinäger, dijonsenap och lite kryddor, tex italiensk salladskrydda och peppar till en liten dressing. Häll dressingen och löken över den kokta Quinoan och låt svalna. Strimmla salladen, ärtskidorna, gurkan, ärtskotten och tomaterna. Lägg salladen på en tallrik. Blanda ärtskidor, gurka och ärtskott med den kalla quinoan. Toppa med rejält med kräftstjärtar och dekorera med lite cocktailtomater. Avluta med att pressa en klyfta citron över hela härligheten.
tisdag 16 februari 2010
Om att smaka vin...
I mitt 22 åriga liv har jag inte hunnit dricka sådär jättemycket vin. Särskilt inte som jag var helnykterist de första 18 åren, och sedan dess har dragits med en students budget. Därför uppskattar jag verkligen att få smaka vin för 500:-/flaskan, och att smaka äkta champagne SLUT!
semlor
I år har jag ätit två semlor, vilket är ungefär dubbelt så många som jag brukar äta/år.
Gillar du semlor? Och hur äter du dem? Med varm mjölk? Locket och grädden först? Med sked? I ett naffs?
söndag 14 februari 2010
lördag 13 februari 2010
Man kan plugga. Också kan man PLUGGA!
Jag hade bakat en liten tårta som är väldigt enkel, men ack så god! Ett recept som jag och min moder har experimenterat fram.
Apelsin och chokladtårta
Du behöver:
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
1 knivudd salt
1 ½ dl vetemjöl
2 msk apelsinmarmelad
100 g smält smör
Blanda alla ingredienser i en skål. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter. Använd antingen valnötter och ströbröd, eller kokos att bröa formen med. Häll smeten i formen och grädda i 35 minuter i 150-175 grader. Låt svalna. Tag loss ringen och diska rent, sätt sen tillbaka den igen.
Fyllning:
Skala och filéa en apelsin. Av hinnorna som blir över pressar du ut saften över bottnen. Blanda 2 påsar chokladmousse (gärna med krisp) enligt instruktionerna på paketet. Hacka några rader marabou mjölkchoklad med apelsinkrokant och blanda i moussen. Bred ut över tårtbottnen. Dekorera med apelsinfiléerna.
Eftersom det är alla hjärtans dag i morgon, la jag apelsinen i formen av ett hjärta. Jodå, piffigt ska det vara!
torsdag 11 februari 2010
Så det strår härliga till....
Barndomsväninnan Mim fyller 23 år. Grattis och stor tulpanbukett till dig!
Största storebroren fyller "ett år kvar till 30"! Grattis Jonas på 29 årsdagen!
Och idag är det ett år sedan jag fick min sprillans nya och fina lägenhet! Jag och lägenheten har trivts väldigt bra ihop under det gångna året, så det är tamejtusan OCKSÅ värt en fanfar!
Hurra!
onsdag 10 februari 2010
Halvgrov Surdegsfoccacia
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och låt stå över natten, gärna över kylskåpet, där det är lite varmare än rumstemperatur
Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite snabbare). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter.
Smörj en skål med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i skålen och plasta in med plastfolie. Låt degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3–5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid.
Et voila!
åh en sån pudding!
tisdag 9 februari 2010
jox
Du behöver
ris
rester- till exempel en liten korv, lite kassler, eller något annat köttaktigt
grönsaker som tex ärtor, paprika, morötter eller något annat TA VAD DU HAR
soja
chilisås
Ketchup
salt och peppar
vad du vill
Koka riset, blanda i resterna och smaksätt med soja, chilisås och ketchup och lite salt och peppar. Eller vad du vill! FÄRDIGT
måndag 8 februari 2010
1,2,3 På det fjärde ska det ske..
lördag 6 februari 2010
Klappa takten alla bagarebarn....
Jag har hittat en mycket trevlig blogg, Bevemyrs, som jag börjat följa. På denna blogg finns, vad som utlovas vara, världens bästa recept på kanelbullar för hemmabagaren. Jag var tvungen att prova!
fredag 5 februari 2010
söndagssteken
Äppelstek
1-1 ½ kg skinskstek
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk soja
1 bit ingefära
8-10 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 gul lök
Lägg skinksteken i en relativt trång kastrull, så att den täcks av vätskan du häller på. Stick i en stektermometer med spetsen mitt i köttstycket. Klyfta löken grovt. Häll i vätska, lök och kryddor på köttet. Koka upp och låt sjuda under lock till innertemperaturen når 74 grader vilket tar 1-1 ½ timme. Dra av från plattan och låt köttet vila i buljongen i ytterligare 20 min. Ta upp köttet och skiva tunt. Sila av buljongen för att använda till sås, gärna med lite grädde i.
Servera med kokt potatis och mycket grönsaker.
Mmmm!
torsdag 4 februari 2010
äppelris
Äppelris
4 portioner
1 klick smör
2 dl grötris
6-7 dl vatten
2 dl mjölk
kanelstång
2 äpplen
1 dl russin
salt
socker
Smält smöret i en kastrull. Fräs riset en liten stund. Tillsätt ett par dl vatten och 2 dl mjölk samt 1-2 kanelstänger. Låt svälla under lock i ca 40 min, på svag värme. Tillsätt mer vatten om det blir för tjock konsistens. Skala och tärna äpplena. När det är ca 15 min kvar av tiden lägger du i äpplena och russinen så de blir lite mjuka. Smaka sist av med ett par msk socker och lite salt.