Mamma Karins skurna pepparkakor.
250 g smör
1 ½ dl strösocker
1 dl sirap
75 g skållad mandel
50 g sukat eller 1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk malda nejlikor
½ msk bikarbonat
2 msk vatten
500 g vetemjöl
Smält smöret, sockret och sirapen i en stor kastrull, men låt det inte koka. Hacka den skållade mandeln och rör ner den tillsammans med kryddorna i kastrullen. Låt det svalna en aning.
Rör ut bikarbonaten i vattnet. Ha i det i kastrullen och tillsätt det mesta av mjölet. Slå ut degen på bakbordet och arbeta snabbt i resten av mjölet. Undvik att arbeta degen för mycket för då bli pepparkakorna sega istället för krispiga. Rulla degen till 2-4 rullar, ca 5 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och låt ligga svalt till dagen efter.
Nästa dag skär du rullarna i tunna tunna skivor med en vass kniv. Lägg på bakplåtspapper och grädda till fin färg i 175 grader. Förvara i en lufttät burk.
Foto: Mamma Karin, Tack för det :)
Glad Lucia! Då var det bara 11 dagar kvar!
Åh, ser supergott ut! :)
SvaraRadera