söndag 13 december 2009

fröken elins julkallender: Lucka 13

Idag är det ju lucia, och vad passar då bättre än att bjuda på det bästaste av de bästa pepparkaksrecepten. Det här receptet har väldigt många år på nacken. Receptsidan har blivit så gammal och trasig att min mamma var tvungen att kopiera av det, innan det blev helt oläsligt. Pepparkakorna kavlas inte ut och stansas med peparkaksformer, utan man gör bara en rulle som man skivar tunt med kniv. Då blir pepparkakorna lite ojämna och känns bondska och fina.

Man kan väl bara instämma: Mycket kan ersättas med aldrig SMÖRSMAK!

Mamma Karins skurna pepparkakor.
250 g smör
1 ½ dl strösocker
1 dl sirap
75 g skållad mandel
50 g sukat eller 1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk malda nejlikor
½ msk bikarbonat
2 msk vatten
500 g vetemjöl

Smält smöret, sockret och sirapen i en stor kastrull, men låt det inte koka. Hacka den skållade mandeln och rör ner den tillsammans med kryddorna i kastrullen. Låt det svalna en aning.
Rör ut bikarbonaten i vattnet. Ha i det i kastrullen och tillsätt det mesta av mjölet. Slå ut degen på bakbordet och arbeta snabbt i resten av mjölet. Undvik att arbeta degen för mycket för då bli pepparkakorna sega istället för krispiga. Rulla degen till 2-4 rullar, ca 5 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och låt ligga svalt till dagen efter.
Nästa dag skär du rullarna i tunna tunna skivor med en vass kniv. Lägg på bakplåtspapper och grädda till fin färg i 175 grader. Förvara i en lufttät burk.

Foto: Mamma Karin, Tack för det :)

Glad Lucia! Då var det bara 11 dagar kvar!

1 kommentar: