tisdag 22 december 2009

fröken elins julkallender: Lucka 22

I dagens lucka får du ett recept och ett fiffigt litet tips! På julafton brukar vi alltid ha köttbullemacka och risgrynsgröt till lunch. Det är liksom en bra lättvariant av julbordet. Passar även bra nu när det börjar närma sig jul...

Det här är mitt favoritrecept på rödbetssallad:
stor sats för 8-10 personer

ungefär 15 inlagda rödbetor
1 rödlök
2 st äpplen
1 msk farinsocker
5 dl majonäs och creme fraiche. Hur mycket av varje är en smaksak.
salt, peppar
Hacka rödbetorna i lagom bitarna, och rödlök och äpple ganska fint. Blanda creme fraiche med majonäs och farinsocker. Rör sen ner klegget i rödbetorna, löken och äpplet. Ta inte allt på en gång utan en klutt i taget, till det får lagom konsistens (beror på hur blöta rödbetorna är). Smaka ev av med lite salt och peppar.

På julen tycker jag att man ska krydda köttbullarna med kryddpeppar. Orkar man inte/vill man inte/hinner man inte steka egna köttbullar kan man fuska sig till julsmaken. Strö lite kryddpeppar i smöret när du steker färdigköpta köttbullar. Då får du rätta smaken på bullarna och rätta doften i köket.

Dan före dan före dopparedan.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar