tisdag 8 december 2009

fröken elins julkallender: Lucka 8

I dagens lucka kommer det lite tips för alla som vill skaffa sig lite grönare fingrar nu mitt i vintern

Hyacint (Hyacinthus orientalis) är ju en självklar blomma för många på julen. Dels är den fin att titta på, men framförallt luktar den fantastiskt gott. Hyacinter härstammar ursprungligen från Turkiet och Syrien. Hyacinten finns i en mängd olika färger, tex vit, rosa, blå och lila men även ovanligare färger som gul, orange och röd. Doftstyrkan varierar med färgen. Vita luktar minst, medan rosa är lite starkare, och intensivast är de blå och lila.


För att överleva din hyacint bör du vattna den sparsamt men ofta så att den aldrig torkar ut. Den tål att stå såväl i fönstret som inne i rummet. Den vill helst ha det ganska ljust men inte direkt solljus. För att förlänga hållbarheten kan man ställa den lite svalare över natten.

När hyacinten blommat ut, släng den inte. Torka och spara lökarna och plantera sen ut dem framåt våren, så får ni fina blommor i rabatten nästa sommar!

2 kommentarer:

  1. "För att överleva din hyacint bör du vattna den sparsamt..."
    Är hyacinter så pass känsliga att de har ihjäl folk om de får för mycket vatten? Trodde endast det var allergiker som hade problem med blomman. Man lär sig nåt nytt var dag :)

    SvaraRadera
  2. Hohoho, tack för den, vän av ordning!

    SvaraRadera