måndag 7 december 2009

fröken elins julkallender: Lucka 7

I dagens lucka bjuds det inte på julmat, utan helt vanlig mat men med en lite julig ton. Det här måste ni prova. Jag gör väl ingen hemlighet av att Pernilla Wahlgren inte är en personlig favorit hos mig. Men nu i december har hon ett julprogram på TV4 +, som jag såklart inte kan låta bli att titta på. I första programmet gjorde hon ett recept som jag var tvungen att prova. Och sen modifiera en aning, som alltid. Jättegott och en enkel rätt där såsen är hela hemligheten. Oväntad kombination med julmust och ingefära och rosmarin. Men väldigt lyckat. Så här kommer min variant av:
Pernillas kyckling med julmustsås
Kyckling
4 st kycklingfiléer
4 cm färsk ingefära, tunt skivad
1 kruka rosmarin, grovt hackad, men torkad går också bra
1 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Snitta upp kycklingfiléerna på längden, vik upp den övre delen och lägg i skivad ingefära och grovt hackad rosmarin. Salta och peppra. Vik tillbaka övre delen och ringla olivoljan över. Lägg ner kycklingfiléerna i mitten på en stor ugnsfast form.
Rotfrukter
Här kan man ta bara klyftpotatis eller blanda fritt med tex:
palsternacka
morötter
rotselleri
kålrot
rödbeta
rödlök
Olivolja
Färsk eller torkad rosmarin och timjan
salt och peppar
2 vitlöksklyftor

Skala (om det behövs) och dela rotfrukterna i lagom bitar, som klyftor tärningar eller båtar. Banka till de hela vitlöksklyftorna så de spricker lite. Lägg alla rotfrukter samt löken runt om kycklingen Häll över olivolja, färska örter, salt och peppar. Blanda runt så att oljan täcker alla grönsaker. Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter eller till kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka.

Julmustsås
4 dl kokbar matlagningsyoghurt eller creme fraiche(yoghurten har lägre fetthalt)
4 dl julmust
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsk färsk riven ingefära
2 tsk färsk eller torkad rosmarin, hackad
2 msk äkta kinesisk soja

Blanda crème fraichen eller yoghurten , julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.

Sist men inte minst ett litet ingefära-tips. Alla som försöker skala färsk ingefära med kniv eller potatisskalare kan gå och dra något gamalt över sig. Det är helt värdelöst, dels för att det är svårt och bökigt, dels för att det blir så mycket svinn. Man skalar ju bort halva ingefäran. Nej det i särklass bästa sättet att skala ingefära är att ta en tesked och skrapa loss skalet. Prova! Ni kommer bli förvånade över hur bra det fungerar!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar