Pernillas kyckling med julmustsås
Kyckling
4 st kycklingfiléer
4 cm färsk ingefära, tunt skivad
1 kruka rosmarin, grovt hackad, men torkad går också bra
1 msk olivolja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Snitta upp kycklingfiléerna på längden, vik upp den övre delen och lägg i skivad ingefära och grovt hackad rosmarin. Salta och peppra. Vik tillbaka övre delen och ringla olivoljan över. Lägg ner kycklingfiléerna i mitten på en stor ugnsfast form.
Rotfrukter
Här kan man ta bara klyftpotatis eller blanda fritt med tex:
palsternacka
morötter
rotselleri
kålrot
rödbeta
rödlök
Olivolja
Färsk eller torkad rosmarin och timjan
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
Skala (om det behövs) och dela rotfrukterna i lagom bitar, som klyftor tärningar eller båtar. Banka till de hela vitlöksklyftorna så de spricker lite. Lägg alla rotfrukter samt löken runt om kycklingen Häll över olivolja, färska örter, salt och peppar. Blanda runt så att oljan täcker alla grönsaker. Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter eller till kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka.
Julmustsås
4 dl kokbar matlagningsyoghurt eller creme fraiche(yoghurten har lägre fetthalt)
4 dl julmust
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsk färsk riven ingefära
2 tsk färsk eller torkad rosmarin, hackad
2 msk äkta kinesisk soja
Blanda crème fraichen eller yoghurten , julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar