onsdag 16 december 2009

fröken elins julkallender: Lucka 16

I dagens lucka får du lite barriga tips! Det börjar bli dags att utse en lämplig julgran nu.

Här kommer lite tips på hur du håller den grön och grann i stugan, fallerralla lala la....
  • Välj en färsk gran, om du har möjlighet, hugg den själv. Granar man köper i stan är ofta huggna redan i septemberoktober för att man ska hinna med.

  • Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen. Mellanlanda gärna i garaget eller ett förråd så att granen inte får en chock. I norra Sverige kan de skilja 40 grader på ute och inne.

  • Mycket vatten - utan socker eller magnecyl. Låt den aldrig torka ut i foten. Då barrar den snabbt.

  • Skär skåror i granens fot, så den kan suga upp mer vatten.

  • Se till att den har en färsk yta i sågskäret.
  • Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.

  • Man kan gärna spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor. Granen suger inte bara vatten genom rötterna utan även lite genom barren.

Bostadsområdets utegran har blivit extra fin nu när det kommit snö på den. Tjusigt!Hoppas nu du får en fin och hållbar gran!
Om 8 dagar ska det dansas runt den....

2 kommentarer:

  1. Ja, det är jag igen! Bakar mig genom "Pain de Martins" nya bok, har du inte den redan så önska den i julklapp! Alla bröd blir bra! Igår gjorde jag vörtbröd..... har aldrig smakat så gott vörtbröd... man blev helt salig! Lite jobb var det, för det ska vara flytande vört i men det hittade inte jag, så jag fick börja med att koka ner 1 liter porter till 1 dl koncentrat. I alla fall, det var värt besväret!

    Kram

    SvaraRadera
  2. jo den står VERKLIGEN på önskelistan. Har bakat en del av hans bröd, alla finns ju på bloggen. Men det är ju något visst med att ha en rikitg bok i handen. Om jag inte får den i julklapp blir det ett säkert köp på årets bokrea.
    Man blir ju verkligen sugen på att smaka, när du säger att det är SÅ gott.. mmm
    Ha det gott!

    SvaraRadera